İnfografikler, veri ya da bilgiyi görselleştirerek daha kolay öğrenilmesini sağlamaktadır. Bu yazımda iki infografik tasarımını inceleyeceğim.
İlk infografik örneğimiz sade ve kolay anlaşılır bir tasarıma sahip. İnfografiğimizin en başında ana başlık yer alıyor. Ana başlık ideal uzunlukta ve dikkat çekici niteliktedir.Başlığın yanında konu ile ilgili bir açıklma yapılmış. Ve sonra konu ile ilgili altbaşlıklar verilmiş ve konu ile ilgili gerçek yaşamı yansıtan örneklerle açıklanmış ve böylelikle bilginin anlaşılırlığı artmıştır.Öğelerin yerleşimi içerikle uyumlu ve sistematiktir. Yalın, okunabilir ve tek tip yazı tipi kullanılmış. Yazı rengi seçilirken metin-zemin ilişkisi gözetilmiş, anahtar kavramlar uyumlu olarak renklendirilmiştir. Satır aralarındaki boşluklar algılamayı kolaylaştıracak genişlikte, akıcı okumaya elverişli nitelikte infografiğin genelinde tutarlıdır. Kullanılan gerçekçiliği azaltılmış görsel içeriğin basit ve somut biçimde aktarılmasını sağlayacak nitelikte ve birbirleriyle uyumludur. Görsellerin okunmasını kolaylaştıracak etiketler ve ne ile ilgili olduklarını tanımlayan kısa açıklamalar görsellere yakın konumda ve birbirleriyle uyumlu niteliktedir.
İkinci infografik örneğimiz de ise ana başlık ve yanındaki açıklama dikkat çekici nitelikte değildir. Öğelerin yerleşimi içerikle uyumlu ve algılamayı kolaylaştıracak bir sistematiğe sahiptir. Kavramlarla ilgili açıklamalar, içeriği yansıtmakta ve yeterli uzunluktadır. Yalın, okunabilir ve tek tip yazı tipi kullanılmış. Yazı rengi seçilirken metin-zemin ilişkisi gözetilmiştir. Satır aralarındaki boşluklar algılamayı kolaylaştıracak genişlikte, akıcı okumaya elverişli nitelikte infografiğin genelinde tutarlıdır.Ara başlıklar birbirleriyle uyumludur. İçerikteki bilgilerle alakalı resimlere yer verilmiştir. Ve böylelikle bilginin akılda daha kalıcı olması sağlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder