19 Mart 2016 Cumartesi

İhtiyaç Türleri

İhtiyaç türlerine geçmeden önce ihtiyaç kavramının tanımını yapalım. İhtiyaç, beklenen ile var olan  koşullar arasındaki fark olarak tanımlanabilir.

İhtiyaç Türleri:

1)Normatif İhtiyaçlar

Bizden beklenenlerle yapabildiklerimiz arasındaki farktır. Hedef kitlenin ihtiyacının, ulusal bir standartla karşılaştırılması ile belirlenir. Örneğin, ülke genelinde yapılan sınavlar olan; teog, ygs, lys, kpss gibi sınavlarla öğrenci başarısının kıyaslanması.



2) Karşılaştırmalı İhtiyaçlar

Normatif ihtiyaçlara benzer genel olarak, fakat burada hedef kitle bir norm ya da ulusal bir standart ile değil, kendisine benzeyen diğer kitle ve ya grup ile karşılaştırılır. Örneğin; bir okuldaki A şubesi ile B şubesinin matematik başarısının karşılaştırılması gibi.

3)Hissedilen İhtiyaçlar

Kişisel ihtiyaç olarak ele alabiliriz. Yani hissedilen ihtiyaçlar, kişide var olan beceri düzeyi ya da başarı ile kişiden beklenen beceri düzeyi ya da başarı arasındaki farktır. Örneğin; türkçe sınavdan düşük alan bir öğrencinin hangi konulara çalışması gerektiğini tespit etmesi kişinin hissettiği bir ihtiyaçtır.

4)İfade Edilen İhtiyaçlar

Hissedilen ihtiyaçların eyleme dönüşmesidir. Yukarıda verdiğimiz örnek üzerinden gidecek olursak öğrenci türkçe sınavından düşük not almıştır. Eğer daha sonra öğrenci bir türkçe kursuna kayıt olursa bu ifade edilen ihtiyaçtır.

5)Önceden Tahmin Edilen Ya Da Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar

Gelecekte oluşabilecek değişikliklerin belirlenmesi ile ilgilidir. Örneğin, bir kişi akademisyenlik düşünüyorsa yabancı dilinin iyi olması gereklidir. Eğer yabancı dili iyi değilse öğrenmeye başlamalıdır.

6)Acil İhtiyaçlar

Mager(1984) acil ihtiyaçları, nadiren oluşan fakat önemli sonuçları olan başarısızlıklardır.Örneğin, nükleer kazalar, deprem, fırtına,yangın gibi. Deprem sonrasında ölen insan sayısından tutun yıkılan bina sayısına kadar olan her şey bizim başarısızlıklarımızdır. Burada ihtiyaçlarımızı tanımlamamız gerekirse binaların sağlam yapılması,  bu bilginin yetkili kişilere aşılanması ve deprem durumunda ne yapılması gerektiğinin insanlara öğretilmesi hepsi birer ihtiyaçtır.



Kaynakça:
ogta.net
http://ihtiyacanalizi.blogspot.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder